Home » Tips » Alles wat je moet weten voor je start met iRacing

Alles wat je moet weten voor je start met iRacing

iRacing is een van de, zo niet het beste, sim racing platform op de markt. Maar als je er helemaal nieuw in bent, waar begin je dan?

Mika de Bruijn

Geschreven door Mika

Liefhebber & Product specialist

Racesimulators hebben een steile leercurve; beginners raken snel overweldigd, rijden een paar slechte races en vertrekken. Wij zijn er om je te ondersteunen door je wegwijs te maken in de wereld van iRacing met informatie, advies en ondersteuning om het beste uit je iRacing-carrière te halen.

Voordat je begint

iRacing is een race simulator dienst, niet alleen een race sim of een race spel. Dit betekent dat je een maandelijks abonnement betaalt om toegang te krijgen tot de dienst en content zoals auto’s en circuits apart koopt. Met je iRacing-abonnement kun je deelnemen aan oefensessies, races op officiële servers en heb je toegang tot de iRacing-forums.

iRacing kost $13 per maand, waarbij langere abonnementsperiodes goedkoper worden. Een jaarabonnement kost 110 dollar, maar er zijn vaak flinke kortingen. Dit omvat een reeks auto’s en circuits waarmee je aan de slag kunt zonder meteen extra content te hoeven kopen. Een deel van deze content omvat de DW12 Indycar en de Mazda MX-5 Cup auto’s. Tot de circuits behoren de uitstekende Laguna Seca en Oulton Park.

Extra circuits en auto’s kosten respectievelijk 14,94 en 11,95 dollar. De circuits variëren van klassieke circuits zoals Spa in België tot de oval van Indianapolis, dirt ovals en rallycross circuits. iRacing heeft zowat elke denkbare autocategorie waaronder Formule 1, Indycar, Nascar, GT3, Le Mans Prototypes, Rallycross en zelfs dirt track cars. Content op iRacing is niet goedkoop, maar je krijgt wel 10% korting als je content koopt in batches van drie tot vijf en een globale korting van 20% als je al 40 stuks content bezit.

Kwaliteit

De kwaliteit van de auto’s in iRacing is zo gedetailleerd als het maar kan, maar sommige auto’s zijn populairder dan andere. De Dallara P217, bijvoorbeeld, is een prototype racer die echt snel is zonder ingewikkelde Energery Recovery Systems. Het is een multiklasse racer die gewoonlijk deelneemt aan de European Sprint Series over een race van 1 uur. Omdat hij de baan deelt met zowel snellere als langzamere autocategorieën, is het winnen van races een combinatie van snel zijn in schone lucht en je tempo handhaven met goed verkeersmanagement.

iRacing introduceert nieuwe circuits bij zowat elke seizoensupdate. Deze variëren van het opnieuw scannen van circuits om een nieuw oppervlak toe te voegen tot een gloednieuw circuit dat nog nooit eerder in iRacing is gezien. De circuits worden met laser gescand voor perfecte details, waarbij elke barst, hobbel en stoeprand tot in het kleinste detail wordt vastgelegd. Zoals gezegd zijn alle grote circuitcategorieën vertegenwoordigd, waarbij het Circuit De La Sarthe (24 uur van Le Mans) een van onze favorieten is. Het circuit is vastgelegd in al zijn 16,626 km, inclusief de volledige overgang van dag naar nacht over een periode van 24 uur. Rijden met een prototype op Le Mans in iRacing is echt een bijzondere ervaring die volgens ons door geen enkele andere racesim wordt geëvenaard.

Je moet iRacing spelen met een racestuur en pedalen op een pc die voldoet aan de minimale hardwarespecificaties. Je kunt iRacing spelen met een gamecontroller, maar het zal niet zo meeslepend zijn als wanneer je een stuur en pedalen gebruikt. Virtual Reality tilt je iRacing-ervaring naar een hoger niveau als je je dat kunt veroorloven, omdat het je het gevoel geeft in de auto te zitten met het juiste situationele bewustzijn. iRacing ondersteunt een breed scala aan spelhardware en is over het algemeen relatief licht, dus de meeste computers zouden het naar behoren moeten kunnen draaien.

Punten en regels

Je iRating is min of meer een maatstaf voor je vaardigheid als coureur en wordt automatisch berekend op basis van je resultaten. Hoe meer tegenstanders je verslaat die een hogere iRating hebben dan jij, hoe sneller je totale iRating stijgt. Als je uit een race crasht of achteraan eindigt door een spin of een ander incident, zal je iRating waarschijnlijk dalen. Eenvoudig gezegd, hoe hoger je iRating, hoe meer kans je hebt om tegen andere coureurs van een gelijkaardig niveau te racen, wat resulteert in veiligere en leukere races.

iRacing heeft veel regels en is in het begin niet gemakkelijk. Het kan erg intimiderend zijn voor beginners, en ze kunnen zo in beslag genomen worden door hun iRating dat ze vergeten dat ze moeten genieten van het racen.

De bedoeling van iRacing is om regelmatig te racen en na verloop van tijd een meer complete coureur te worden. Uiteindelijk zul je races winnen, en als je er hard genoeg aan werkt, kun je kampioenschappen winnen. De voldoening van het oefenen, het verbeteren van rondetijden, het leren omgaan met banden etc. en uiteindelijk meedoen aan een race en deze winnen is onmetelijk. Een tegenstander opjagen, proberen te passeren en zelfs zij-aan-zij door een paar bochten gaan is waar racen om draait. Je kunt niet elke race winnen, maar je kunt er wel van genieten.

Klaar om te racen?

Meld je nu aan voor iRacing en start vandaag nog met racen.

Naar iRacing

%%notification_text%%

Klaar voor de start? Zoek nu de beste sim racing gear

Je wilt beginnen met sim racen? Top, wij helpen je graag verder! Bekijk en vergelijk de beste producten op Simsport.nl

Alles bekijken