Home > Racesturen

Wissen
Filteren
Sluiten
Platform
Type
Kracht (minimaal)
Merken
Quick release

Racestuur kopen

Je wilt het racen op je computer of console goed aanpakken. Gaaf, maar waar moet je beginnen? Die vraag krijgen we vaker. Een simpel antwoord kunnen we je helaas niet geven. Dat hangt van wat je precies zoekt in de ervaring. Hoe vaak je wilt gaan racen, wil je meedoen professionele competities, en ook niet te vergeten: Wat is je budget?

Meer lezen
Sorteren

Waar moet je op letten bij het kopen van een racestuur?

Er zijn veel dingen om in je achterhoofd te houden. Veel daarvan is persoonlijk. Er zijn een paar technische dingen waar je sowieso een keuze in moet maken. Force feedback is daarbij één van de belangrijkste variabelen.

Force feedback

Deze techniek is de brug tussen het racestuur en de simulator. Doormiddel van force feedback voel jij wat er met de auto gebeurt. Heb je overstuur, onderstuur of worden je banden te warm? Dat soort dingen kan je via je racestuur, ook wel wheelbase genoemd, voelen doormiddel van force feedback. Deze techniek is dan ook cruciaal om sneller te worden op de baan. Je hebt force feedback in heel veel verschillende sterktes en technieken. Eén van de meest toegankelijke technieken is die waarbij de motor en het stuurhuis zijn verbonden met een serie tandwielen. Ook wel “gear-driven” genoemd. Deze techniek is goedkoop, kan hoge krachten aan en levert een relatief soepele rijervaring. Een groot nadeel is alleen dat veel details zoals de textuur van de weg of andere subtiele hints dat de auto op het moment staat om uit te breken verloren gaan. In zo’n overbrenging gaat immers veel detail verloren. Daarnaast maakt een stuur met tandwielen ook best veel lawaai! Om dat probleem te omzeilen is “direct drive” in het leven geroepen. Sinds kort de nieuwe standaard, en nu al een stuk goedkoper ten opzichte van een aantal jaar geleden. Zo aantrekkelijk zelfs, dat de meeste fabrikanten stoppen met het gebruiken van tandwiel gedreven systemen en volledig overgaan op direct drive. Wij adviseren dan ook om direct voor zo’n direct drive optie te gaan. Kies je hier voor, dan zul je waarschijnlijk veel minder snel, of zelfs helemaal niet willen upgraden in de toekomst! Dat is tevens nog een pluspunt aan direct drive; minder bewegende delen. Dat betekend dat zo’n racestuur veel langer meegaat ten opzichte van bijvoorbeeld een gear-driven racestuur.

Quick release

Je zult het vast wel eens voorbij hebben zien komen. Een simracer die binnen mum van tijd zijn state-of-the-art F1 replica stuurwiel verwisseld met een GT stuurwiel. Alle direct-drive wheelbases beschikken over een “Quick-release”, waarmee een stuurwiel makkelijk afgekoppeld kan worden van je wheelbase. Handig, alleen zitten daar wel een paar haken en ogen aan! Zo is elke quick-release net een beetje anders, en kan je dus niet zo maar een Fanatec stuurwiel monteren op een wheelbase van Moza. Welke quick-release waar bijhoort hebben wij netjes voor je bijgehouden. Gebruik het quick-release filter op onze product overzicht pagina’s om zonder zorgen jouw ideale sim racing set-up samen te stellen. Weet je niet zeker of alles past zoals jij in gedachte hebt? Stel gerust een vraag!

Welk racestuur is het beste voor mij?

Nu je weet waar je op moet letten tijdens de aanschaf van een racestuur, kunnen we je wat advies gaan geven. Heb je een budget van onder de €1000 euro, dan is de Fanatec GT DD de beste keuze voor jou. Het is niet alleen een zeer betaalbaar racestuur, het is ook nog eens een enorm goed presterend racestuur. Veel mensen vinden de force feedback van de GT DD zelfs beter dan die van zijn oudere broer, de Fanatec DD2. De DD2 heeft misschien wel 2x zo veel kracht, de details weet de GT DD toch nét iets beter over te brengen. Ligt je budget nou boven de €1000 euro, ga dan voor de Fanatec ClubSport DD of de Moza Racing R12. Meer dan genoeg power om elk soort auto te simuleren, en je kan elk stuur monteren die je maar wilt. Koop je de 5NM Fanatec CSL DD, dan zullen er wat details verloren gaan met een stuur van 3 of 4 kg gemonteerd. Welk stuur je wilt monteren op de basis maakt eigenlijk niet uit. Kijk eens wat je gaaf vind, en welke auto’s je graag rijd. Er zijn tegenwoordig genoeg opties bij zowel Fanatec als Moza!

Wat heb je naast een racestuur nog meer nodig?

Top, je hebt je racestuur uitgezocht. Je bent alleen nog niet klaar. Om een auto te rijden heb je ook nog pedalen nodig. 2, of 3 om precies te zijn. Heb je een lager budget, dan adviseren wij sowieso om te gaan voor een pedalenset van 2 pedalen, en die extra centen te stoppen in een beter racestuur. Wat wel belangrijk is en wat vaak onderschat wordt is de rem. Voor een uitgebreide uitleg van waar je op moet letten als je een pedalenset aanschaft, kan je een kijkje nemen op onze pagina over pedalen.

Veelgestelde vragen over racesturen

Heb je vragen over een racestuur? Ik help je graag! Hieronder heb ik de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

Wat is een direct drive stuur?

Direct drive is een techniek ontwikkeld voor racesturen, waarmee het stuurhuis van de wheelbase in direct contact staat met de motor. Vandaar het woord “Direct Drive”. Dit heeft meerdere voordelen voor jouw sim racing ervaring. Direct drive racesturen hebben vaak meer Nm koppel (kracht), en een veel hogere resolutie force feedback. Wij adviseren daarom ook altijd om direct te gaan voor een direct drive racestuur. Als beginner is de Moza R5 bijvoorbeeld een goede optie.

Wat is een quick-release op een racestuur?

Een quick-release is het mechanisme dat wordt gebruikt om snel een stuurwiel te verbinden met je racestuur. Dit geeft je de vrijheid om verschillende soorten stuurwielen te verbinden. Een F1 stuurwiel voor de F1 games, of een GT stuurwiel voor Assetto Corsa Competizione bijvoorbeeld.

Wat is het beste merk racestuur?

Dat is een lastige vraag om te beantwoorden! De racestuur markt veranderd continue, en het aanbod wordt steeds gevarieerder. Het ligt ook heel erg aan je eigen wensen. Natuurlijk zijn er wel een paar koplopers in de markt. Ik adviseer 95% van de mensen om een racestuur van Fantec of Moza Racing te kopen, aangezien die een groot ecosysteem hebben met voor iedereen wat wils.

Racestuur merken

Deze merken vallen binnen onze vergelijking racesturen.

Mika de Bruijn
Geschreven door

Mika de Bruijn

Als oprichter en eigenaar van Simsport.nl richt ik mij op het bieden van onafhankelijk en deskundig advies over sim racing gear, waarbij ik mijn ervaring als webdesigner inzet om Simsport.nl uit te bouwen tot dé meest toegankelijke bron voor simracing in Nederland. Mijn doel is om het aankoopproces van de consument te verbeteren door uitgebreide en betrouwbare informatie te bieden over racesturen, stoelen, pedalen en andere essentiële onderdelen - iets wat in de sim racing wereld vaak schaars is. Zo help ik dagelijks honderden mensen om de juiste keuzes te maken voor een optimale sim racing-ervaring.

Klaar voor de start? Zoek nu de beste sim racing gear

Je wilt beginnen met sim racen? Top, wij helpen je graag verder! Bekijk en vergelijk de beste producten op Simsport.nl

Alles bekijken

%%notification_text%%